Monday Night Fever: Hei Kaalulangetajad !!!!

teisipäev, märts 30

Hei Kaalulangetajad !!!!

Jube tore,et meie toreda meelelahutusprogrammiga - varjunimega kaalulangetamine :-) on nii palju liitujaid.
Usun aga,et koos lõbusalt aega veetes paraneb ka meie füüsiline vorm ja langeb kehakaal. Koos ikka lõbusam-motiveerivam ,kui üksinda pusida.
Kutsun üles kõiki kirjutama siia ,et missugune on igaühe plaan, kuidas lisakilodest võitu saada !
Alustan siis oma teooriast-filosoofiast kaalulangetamise teemadel :
Kuna olen oma pika elu jooksul korduvalt suutnud saavutada umbes 100 kilose kehakaalu siis on kogunenud kogemusi, kuidas käituda, kui enam ei viitsi seda pekki kaasa vedida.
Esimest korda saabus 100 kilo Nõukogude armees, hoolimata sellest,et teenisin erivägedes ja päevase rutiini sisse mahtus hommikune 5- 10 km jooksu ja jõusaali treening,kus 32kg sangpomm oli zongleerimisvahendiks. Esimene kord alla võtta oli lihtne- Peale armeest naasmist umbes viis korda nädalas Kandali trenni,pluss ujumistrennid jne.Sõin seda,mis kätte juhtus ja nii palju kui kätte juhtus. Umbes poole aasta pärast ,kui kaalule sattusin näitas kaal 75 kilo.
Möödus umbes 15 aastat ja jälle hakkas 100 paistma.
Seekord siis läks tõsisemaks punnitamiseks ja järeldused sellest järgmised:
  • Kaalulangetamine ja sportimine on kaks eri asja - kaalu langetada saab ainult toitumist reguleerides,mitte hullult trenni lõhkudes.
  • Kaalulangetamise üldine põhimõte on jahmatavalt lihtne - sisse süüa tuleb vähem energiat,kui suudad päeva jooksul ära kulutada. Kui hakata uurima toiduainete energiakoguseid ja vaadata kui vähe sa tegelikult päeva jooksul liigud on selge,miks nädalast, nädalasse paarsada grammi pekki läheb ja kehakaal paisub nagu kukkel ahjus. Ühesõnaga asja võti on toidukoguste piiramine,eriti enne magama heitmist,kui keha tarbib kõige rohkem energiat ja rohkem liikumist. Kui on sammulugeja siis peab samme peaks tegema üle 10 000 sammu,mis võrdub minu puhul umbes 7 kilomeetriga.
  • söön kõike, ka eriti mittetervislikke toite, kuid väikestes kogustes ja püüan siiski rohkem tarbida tervislikke toite - vähem rasva,suhkurt jne.
Kaal langes umbes 87 kiloni. Praegult on paari aastaga tulnud jälle kaalule number 94.Siit tõdemus,et kaalulangetamine ja selles püsimine on samuti kaks eri asja.Kui tahad kaalu langetada ja selles kaalus ka püsida pead põhimõtteliselt muutma oma elustiili - käitumis-,toitumisharjumusi,mõtlemist.
Nüüd eesmärk miinus 10 kilo,mis oleks enam vähem minu ea ja mõõtude juures ideaalkaal. Usun ,et koos teiega ma selle ka saavutan.


3 kommentaari:

  1. Jep põhimõtteliselt Jussiga nõus. Kogemused ütlevad, et kõige halvamavalt mõjub kaalulangetamisele igasugune tugev füüsiline koormus, sest peale seda tekib selline isu mida ei soovita ka vaendlasele... Oluline on siiski mida suus sisse pista. Olen viimastel päevade juba üht-teist huvitavat oma menüüsse integreerinud - Nnäiteks lõunasöögiks kapsas (toores) koos mittemillegagi, õhtusöögiks keedetud tatar kõrvitsaõliga. Kusjuures see viiamne osutus üllatavalt maitsvaks, mida küll ei saa öelda eelmainitud kapsa kohta. Huvitaval kombel tundub juba selle paari päevaga saabunud olevat olukord kus magu ei nõuagi enam nii suuri koguseid kui vanasti... kes teab kauaks muidugi seda tahtejõudu jätkub...
    Üldiselt peaksgi vist toidu valikul katsuma viia miinimumini süsivesikud (kartul, makaron, riis) ja tarbima rohkem toorest kraami, mida annab talutavaks muuta erinevate kastmete ja õlide lisamisega (tervislikeimad neist pidid väidetavalt olema kõrvitsaseemneõli ja linaõli). Liha asemel rohkem kala. Mahladest soovitavalt tomatimahl (ei sisalda suhkrut) ja piimatoodetest keefir või hapupiim...
    Kaalu peale pole veel julgend minna, nädala lõpus siis vaatame,
    Seniks head jälgimist kõigile kaaskannatajatele :)

    VastaKustuta
  2. Minu programm näeb ette rohkem vedeliku tarbimist ja liikumist.
    Joomine (kui jutt ei käi just õlle/konjaki/viina joomisest) on mulle väga peavalu valmistav. Tavaliselt tarbin paar tassi teed ja mõned tassid kohvi päevas + ca 0,5-1 l piima/keefiri. Täna, aktsiooni teisel päeval, olen juba suutnud endale janu tekitada ja joonud lisaks ca liitri mineraalvett.
    Liikumisega on juba keerulisem, sest mu talvekorteris puudub sel aastal koer, kes muidu iga õhtu pikemat jalutuskäiku nõudis. Esialgne (eilne) kava oli - hommikul enne autosse istumist tiir ümber maja (homme alustan!), kontorisse jõudes ennem tiir ümber Liviko kvartali (homme alustan!), kui lõunale jõuab, siis ennem sööki ja pärast tiir Sossi mäele ja tagasi (homme alustan!), õhtul kontorist lahkudes enne autosse istumist tiir ümber Liviko kvartali (äkki alustan juba täna?)
    Lisaks veel kavatsen korra nädalas massaaži külastada ja lisaks traditsioonilisele ka erinevaid tehnikaid enda peal proovida lasta.
    Aga täiesti lahe on õhtuti nakitseda porgandit ja banaani. Varem nagu ei tulnud sellele mõttelegi!

    VastaKustuta
  3. Dieeti pidades on ka väga tähtis ennast liigutada. Lisaksin paar väga lihtsat nippi, millest alustada. Kasuta rohkem treppe, pargi auto uksest võimalikult kaugele, ühistranspordist tule peatus varem maha. Lumerookimist ei saa kahjuks enam soovitada.
    Ensast ka.
    Mina eile peale trenni läksin jala näiteks 8 korrusele. Ja ei söönud, jõin hoopis vett. Tänast lõunat sai ka veitsa kärbitud. Ning mul on selline tunne, et õhtul tuleb koos jänkudega õhtustada.

    VastaKustuta