Monday Night Fever: Saunakultuur - kas ja kuidas Eesti rahvuskultuuri osa?

pühapäev, märts 6

Saunakultuur - kas ja kuidas Eesti rahvuskultuuri osa?

Märtsikuu neljandamal kuupäeval sai kogunetud Saunapunkti, et maha pidada üx tagasihoidlik saunaseminar. Läbi talvise Tallinna vedas väike Möldrike poole bandest oma punase autoga kenasti kohale.
Kui me määratud asukohale saabusime oli Marssal sauna juba küdele pannud. Õige tegu, muidu ei oleks saunas tore olnud. Sest soe saun meeldib meile kõigile paremini. Teiseks kõige tähtsamaks teoks oli telekale hääle sisse puhumine. Saime hakkama ka sellega . Küll me oleme tublid.
Eelroaks olid (traditsiooniliselt) Marju valmistatud küüslauguleivad.
Lahendasime probleemi tusase mehega. Probleemi lahendiks oli 70Eesti Uut Raha.
Seminar jätkus. Saun soojenes. Rahvas kogunes. Jääger vähenes. Ühel issandama kaunil hetkel astus sisse suurem ports saunalisi. Nad tõid meile lauale ka teise käigu. Riin läks grillima. Talvel. Õue. Tuisuga. Kangelane - vähemalt Maarjamaa Valgetähe Risti vääriv.

Saun ikka veel soojenes. Algasid sõnavõtud. Väikse Veski ettekanne teemal " Saunalina vajalikkusest" sai suht leige vastuvõtu ja sügavamat diskusiooni publiku hulgas ei tekitanud, kuid Guitsi ülesastumine teemal "Jääger või õlu - kumb on õigem saunajook" tõmbas publiku käima.

Et asjas selgust saada tuligi tema teemaarendus nö live esitlusele.
Muuseas, vahepeal oli ka saun soojax saanud. Ei tekkind kellelgi mingitki küsimust - kohe ja kiiresti lavale. Leiliruumi eesruumis olid maailma vinged eridisainiauhinna saanud nagid. Tõelised kohalikud vaatamisväärsused. Guits tahtis mu käest kogu aeg teada saada, kuskohast on pärit vastasmeeskond. A ma ei öelnd.
Proovisime helistada Triinule ja teada saada mitu kilo ta juurde on võtnud, aga tema torpedeeris me üritust ja ei võtnud isegi telefoni vastu mitte.
Lõplik seis rongidega jäi 7:5. Võitsid Päälinna poole sõitvad rongid.
Sai kõvasti saunatatud-leilitatud. Arutatud kõikvõimalikel teemadel seostest Eesti rahvuskultuuri ja saunakultuuri vahel. Jõudsime arusaamisele, et meie eestlased oleme ikka üks puhas rahvas. Nii hingelt kui kehalt. Armastame oma rahvuskultuuri ja traditsioonides on tugevalt sees ka saun.
Vahepeal oli kerise all tuli ära kustunud. Väike Veski, loomulikult, läks tuld jälle elule ärgitama.
Pusimist oli parasjagu a võitjaks jäi ikkegi V.V. . Soe tuli sauna tagasi.
Teemad arendatud, hinged ja kehad kasitud tuli lõpuks ka aeg kodu poole sättima hakata.
Riin läks jooksuga ees minema jättes oma saunalina lahkelt järgmistele seminaristidele.

Seminarid ruulivad. Neid võiks olla rohkemgi.

4 kommentaari:

  1. Veel niipalju, et Mailis oli kaasa võtnud interneti, Triinu avastas alles nüüd, et lumi on maas, Guido tantsis linnahalli laval ja mis kõige tähtsam, Väike Veski sai tule tegemisega üksinda hakkama. Polnud Priitu ja süütevedelikku vaja. Naabrid varastasid meie puuriidast puid ja tegid meile diskot. Meie aga harisime ennast eesti rahvatantsuga.

    VastaKustuta
  2. Igatahes Marju on nii filigraanselt välja koolitatud, et ma ei jõudnud auto peitmise peale veel mõtlemagi hakata, kui ta juba lennult peale tuli.

    VastaKustuta
  3. Lõpptulemus oli üsna loomupärane - kui rahvakultuur on saunakultuuri osa, siis suuretõenäosusega on see ka vastupidi. Vähemasti meie hulgas. Või jõudis keegi teistsuguse tulemini?

    VastaKustuta
  4. Educational and cool. You’re knowledgeable. Sauna trivia? saunajournal.com

    VastaKustuta