Monday Night Fever: Sõlmib jutuliinid kokku ka… Pokharast Katmandusse sõitmise juures.

kolmapäev, aprill 4

Sõlmib jutuliinid kokku ka… Pokharast Katmandusse sõitmise juures.

Kuna siin oli ka pikk bussisõit, siis sobib siia panna kolmas osa küsimuste-vastuste voorus kuuldust, mis Hele-Mai terane mälu talletas ja nobedad näpud kirja panid. Lahe moment oli muidu see ka, et üks kohalikest saatjatest, nepaali tüdruk Neetal, istus bussi tagaosas ja tundis huvi, et mida seal ees räägitakse. Tekkis omapärane nepaali-inglise-eesti-inglise-nepaali ringtõlge, kus nepaallasest giid rääkis ees inglise keeles, see jõudis eestikeelses tõlkes bussi tahaotsa ja siis eesti poisid tõlkisid selle inglise keelde tagasi, et nepaali tüdruk sellest jälle aru saaks...

Viimase 10 aasta jooksul on väga palju muutunud hariduselus. Alguses väitis Pradeep, et enne seda tüdrukutele lugemist-kirjutamist üldse ei tohtinud õpetada. Kui aga tuli jutuks, et ülikoolis on praegu naisi 40% üliõpilastest, siis tuli välja, et tegelikult ikkagi oskasid kõrgemate kastide naised ka varem lugeda ning osad neist (nt. Pradeepi ema) käisid ka varem ülikoolis. Lugemisoskuse keeld käis siis pigem alamatest kastidest pärit naiste kohta. Praegu on väidetavalt esimesed viis kooliaastat tasuta, maksma peab vaid õppevahendite eest. Edasi peab maksma ka õppemaksu, mis keskmise palgaga võrreldes oli päris suur summa. Koole on kahte tüüpi – riigikoolid ning erakoolid. Erakoolides käivad rikkamate kõrgematest kastidest pärit inimeste lapsed. Õppemaks nendes on kõrge ning õpetus toimub esimesest klassist peale inglise keeles.

Ülikooli pääsevad ka tänapäeval vaid kõrgematest kastidest pärit noored. Ülikoolis on samuti õppemaks, paljud noored töötavad ülikooli kõrvalt. Suuremaid ülikoole on neli. Pradeep ise lõpetab praegu ülikooli IT alal ning nendel pidi see olema väga uus eriala, tema lend on üks esimesi lõpetajaid. Küsimuse peale, kui palju on arvuteid inimestel kodus, oli vastuseks 80%. Siinkohal me oletasime, et ta peab silmas oma tutvusringkonda :) Järjest enam läheb noori ka välismaale ülikooli, eelkõige inglise keelt rääkivatesse riikidesse. Samas on see raskendatud, sest mujale riikidesse pääseb vaid viisaga ja Nepali kodanikele väga ei kiputa viisasid andma.

Liikluses valitseb organiseeritud kaos. Võttes arvesse seda, et keskmine palk on u. 3000 ruupiat ning liiter kütet maksab 150 ruupiat, on loogiline, et liikluses on valdavalt kas rollerid või mootorrattad ning veoautod. Väidetavalt on Nepalis olemas autokoolid, 18 aastane noor võib minna autokooli, teha omale juhiload ning suunduda liiklusesse. Samuti läbivad kõik liiklusvahendid iga-aastase tehnilise kontrolli. Viimane on ilmekas näide, milliseid vastuseid me kuulsime, kui Pradeep ise ka väga täpselt vastust ei teadnud.

4 aastat tagasi kukutati troonilt kuningas ning kuulutati välja vabariik. Siiski on kuningapere jätkuvalt Nepali kõige rikkamate inimeste hulgas. Kuigi neilt natsionaliseeriti kõik paleed ning Nepali kontodel olevad rahad, on väidetavalt Śveitsi pankades neil veel küllalt raha. Rikkuse poolest järgmised on eraettevõtted, mis tegelevad kaevanduste jms. Nepalis on tohutud hüdroelektrienergia varud, millest reaalselt kasutatakse ära vaid ca 10%. Ning enamus toodetud energiast müüakse Indiasse. Kunagi on nepali kuningas ning india pool sõlminud vastava kokkuleppe ning kuna sealsele kultuuriruumile on omane see, et lepinguid, ka suulisi, austatakse ning ka suulist lepingut võivad lõpetada vaid selle sõlminud isikud või nende pärijad, siis tänase päevani käitutakse vastava lepingu järgi, kuigi kuningas ei ole võimul juba päris pikka aega ning praegu võimul olevad inimesed väidetavalt otsivad igati võimalusi, et sellest lepingust pääseda. See aga tähendabki seda, et elektrit on nagu jumal juhatab. Hotellides, poodides jms avalikel asutustel on oma generaatorid, plaanilisi elektrikatkestusi on ka pealinnas 8 tundi päevas, elektripostide otsas on pusad, kust igaüks on omale liini koju tõmmanud.

Peale kuninga troonilt eemaldamist saavutasid võimu maoistid. Praegusel hetkel on võimul koalitsioonivalitsus, kus lisaks maoistidele veel mõned parteid. Üldiselt on võimuvõitlused täiesti igapäevased. Seda eriti maakohtades, kus on täiesti tavaline, et inimene tuleb võimule, paar kuud teeb kõik, et tal ka edaspidi hea elada oleks ning siis võetakse ta võimult maha. Ka teekonnal Pokharasse nähtud teesulud ja mässamine olid seotud taolise võimuvahetusega.

1 kommentaar:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta